השבוע התפרסמו ההנחיות החדשות לטיפול בכולסטרול אצל ילדים מטעם האיגוד הישראלי לרפואת ילדים.
האיגוד ממליץ על תחילת שימוש בתרופות להורדת כולסטרול אצל ילדים עם רמות LDL כולסטרול מעל 190 מג'% או מעל 130 מג'% עם גורמי סיכון למחלות לב אצל הוריהם או 130 מג'% בנוכחות סוכרת או מחלת לב אצל הילד. חשוב מאוד להבין שמדובר בקבוצה מסוימת של ילדים ובכל מקרה יש להתחיל טיפול תרופתי רק לאחר חצי שנה של טיפול תזונתי שכשל להוריד את רמות הכולסטרול. יתר על כן, על כל יתר הילדים עם כולסטרול גבוה להיות מטופלים על ידי טיפול תזונתי בלבד.
אם כך, מה הטיפול התזונתי שיביא את ילדינו לרמות כולסטרול תקינות ולירידה בסיכון למחלות לב בגיל מבוגר יותר?
השיטות לשיפור ברמת הכולסטרול קשורות לשינוי בתזונה, שמירה על משקל תקין וביצוע פעילות גופנית סדירה.
לשם כך על הילדים לשנות את תזונתם מן היסוד, או ליתר דיוק על ההורים להוביל את הילדים לתזונה חכמה להורדת רמות הכולסטרול. המשימה לא פשוטה בהתחשב בזמינות המזון המהיר העשיר בשומן מן החי, סוכרים פשוטים ומלח שבין היתר גורמים להתמכרות למרכיבים אלו שמעלים את הסיכון של הילדים לעלות במשקל וביחד עם המרכיבים הלא בריאים במזון גם ליתר לחץ דם, סוכרת וחסימות בכלי דם המגיעים ללב.
בכדי לשמור על תזונה חכמה להורדת רמת הכולסטרול עלינו לבצע מספר צעדים חכמים כלפי הילדים שלנו.
- יש לחשוף אותם ככל האפשר לצריכה של ירקות המעשירים את התזונה בסיבים תזונתיים וויטמינים
- חשוב להוסיף שמן זית העשיר בשומן חד בלתי רווי לירקות, גם אם מדובר בסלט וגם אם סתם ירקות חתוכים
- במקום חטיפים מלוחים לא בריאים, ניתן לשים על השולחן אגוזים ושקדים שאינם מלוחים (עשירים בשומנים בלתי רווים המפחיתים את רמת הכולסטרול) ופירות יבשים
- מטופלת בת 8 סיפרה לי שכאשר היא אומרת לאמה: "רוצה ממתק"; הכוונה לפרי, זה רעיון נהדר שמעלה את הצריכה של פירות ומקטין את צריכתם של חטיפים לא בריאים
- אם בכל זאת הילד רוצה משהו מתוק יותר מסיבי, חלבה יכולה להיות חטיף מאוד ממלא בעל שומן מאוד בריא. השומשום ממנו עשויה החלבה מורכב בעיקר משומן חד בלתי רווי כמו בשמן זית ובנוסף מכיל מרכיב נוסף בשם ששמינול המוריד כולסטרול
- במקום פיצה, ניתן לעשות פיתה בתנור עם שמן זית וזעתר מה שחוסך את הגבינה הצהובה המלאה בשומן רווי (שומן מן החי) ותורם לצריכת שומנים בריאים המפחיתים את רמת הכולסטרול
- במקום שימוש בחמאה או גבינת שמנת יש לעודד את הילדים להשתמש בטחינה ואבוקדו, גם הם עשירים בשומנים בריאים
- קטניות כגון אפונה, עדשים, שעועית לבנה וגרגירי חומוס תורמים אף הם להורדת הכולסטרול, זאת בעקבות התכולה הגבוהה של סיבים תזונתיים מסיסים שיוצרים במהלך העיכול מעין רשת שלוכדת בתוכה את חלקיקי הכולסטרול ולא נותנת להם להיספג. לא קשה לשכנע ילד לאכול כדורי חומוס חמים וטעימים…
- משקאות ממותקים ומיצי פירות מעלים בצורה דרסטית את הסיכון להשמנת יתר ולכן אינם מומלצים
- ניתן להוסיף תוסף בשם סטרול שהוא למעשה הכולסטרול של הצמחים. תוסף זה עשוי לתרום להורדת רמת הכולסטרול. בקרוב תוסף זה יופיע בארץ במוצרי יוגורט
מחקר שהתפרסם השבוע בעיתון Hypertension מראה על הקשר ההדוק שבין השמנת יתר אצל ילדים לבין יתר לחץ דם בגיל ילדות. קשר זה ידוע לגבי סוכרת ולגבי מחלת לב של העורקים הכליליים.
מכאן ההמלצה החשובה לשמירה על משקל תקין אצל ילדים. הטיפול להורדה במשקל אצל ילדים צריך להיות אישי, ממוקד וחיובי. השבוע הגיעה אלי אימא עם ילדה שעזבו דיאטנית בגלל שהייתה מעודדת אותה כאשר ירדה במשקל אך כועסת עליה אם הייתה עולה במשקל. זו דוגמה לגישה מוטעית מן היסוד לטיפול בילדים. טיפול מסוג זה מביא לגישה שלילית, קרי, "אכלת את מה שלא היית צריך לאכול, אתה לא בסדר". במקום זה טיפול בילד הסובל מעודף משקל צריך להיות מכוון לעידוד התנהגות חיובית. למשל, החלטה על צריכת מנה מתוקה באירוע מסוים, לאור ההצלחה בעמידה בהחלטה תופיע הרגשה של גאווה עצמית.
יש לעודד את הילדים לביצוע פעילות גופנית, זה יכול להיות על ידי שילוב חוגים רגילים כמו משחקי כדור או בלט או פחות סטנדרטיים כגון חוג קאנו בים או הוקי על גלגיליות. אפשרות אחרת נהדרת הינה ביצוע פעילות של אחד ההורים יחד עם הילדים.
שינוי תזונתי והתנהגותי בילדים הינו אפשרי, רק צריך להוביל אותם נכון ולתת להם את ההזדמנות.