הגדרות:
- משקל יתר – משקל חלקי הריבוע של הגובה שווה או מעל 25
- השמנת יתר – משקל חלקי הריבוע של הגובה שווה או מעל 30
- Binge Eating Disorder (BED) – הפרעת אכילה המאופיינת באירועים של אכילת מזון בכמויות גדולות בפרק זמן קצר המלווה בהרגשת חוסר שליטה.
משקל יתר והשמנת יתר שכיחים בצורה מדאיגה בעולם המערבי.
לדוגמה, כ-70% מהבוגרים בארה"ב סובלים ממשקל יתר, כחצי מתוכם סובלים מהשמנת יתר.
המצב בישראל לא שונה בהרבה.
משקל יתר והשמנת יתר קשורים עם מחלות קשות כגון סוכרת, יתר לחץ דם, סרטן מסוגים שונים ומחלה חסימתית של עורקי הלב, ולכן ארגוני הבריאות ברוב ארצות העולם ממליצים על הרזיה ושמירה על משקל תקין.
בארץ ובעולם – חלק ניכר מהאוכלוסייה הבוגרת (כ-30% בארה"ב) נמצאים ב"דיאטה" כלשהי. הדיאטות המתבצעות נעות משתיית נוזלים בלבד, דרך דיאטות מוגבלות (שבוע פרות, שבוע ירקות וכו') ועד לדיאטות מאוזנות מבחינת הרכבם התזונתי.
לאחרונה עלתה הדאגה אצל אנשי מקצוע הטוענים כי דיאטות מסוימות עלולות לגרום להתפתחות הפרעות אכילה או להגברה בהפרעות אכילה קיימות.
רוב הפרעות האכילה בבוגרים בעלי משקל עודף כוללות תופעה בשם Binge Eating Disorder (BED).
BED מאופיינת באירועים של אכילת מזון בכמויות גדולות בפרק זמן קצר המלווה בהרגשת חוסר שליטה.
במחקר שנערך בנושא, בו ניתנה דיאטה נוזלית עם רמה קלורית נמוכה מ-800 קלוריות ליום – 60% מהנחקרים שלא סבלו מ-BED דיווחו על אירועים של אכילה מופרזת בפרק זמן קצר. לעומת זאת, טיפול הרזיה מבוקר לירידה במשקל הכולל שינוי התנהגותי לא גרם להתפתחות של BED. יתר על כן, במחקר בו מטופלים הסובלים מעודף משקל עם הפרעות אכילה, הורידו 10 ק"ג במשקל תוך ששה חודשים, הייתה ירידה בתדירות אכילה מופרזת מ-20 אירועים בחודש ל-3 ומטה בחודש.
מחקר נוסף על נשים שהתפרסם לאחרונה "The Woman’s Healthy Lifestyle Project" הראה שדיאטה דלת קלוריות ושומן בשילוב עם פעילות גופנית במסגרת של טיפול מקצועי הביא לשיפור ב-BED תוך כדי ירידה במשקל.
יש לציין שהתפתחות אנורקסיה נרבוזה ובולימיה נרבוזה מופיעה ברוב המקרים לאחר תקופה של הגבלה דיאטטית. נאמר שדיאטה להרזיה מהווה תנאי הכרחי אך לא מספיק, להתפתחות שתי תופעות אלו.
לסיכום, דיאטות קיצוניות, לא מבוקרות ולא מקצועיות יכולות להוות סיכון להתפתחות הפרעות אכילה.
הטיפול הבטוח ביותר להשמנת יתר מורכב משינוי תזונתי-התנהגותי במסגרת טיפול מקצועי. טיפול זה לא מעודד הפרעות אכילה. יתר על כן יכול למזער את תופעת ה-BED המאפיינת הפרעות אכילה אצל בוגרים בעלי עודף משקל.